Glutenfria pannkakor


glutenfria pannkakor pt kostradgivare stockholm

I ett tidigare inlägg gav jag mina tips för en ”gladare mage”. Jag skrev där att jag under ett halvår uteslöt gluten helt ur min kost. Detta gjorde jag i kombination med annat (som ni kan läsa i inlägget; IBS och tips för en problemfri mage”). Den modellen fungerade för mig och jag kände en enorm skillnad av att ta bort gluten MEN återigen vill jag betona att jag inte kommer med pekpinnar på något sätt, Jag har lidit av en känslig mage sedan jag var liten och var beredd att pröva mig fram för att se vad just min mage reagerade på och hur jag kunde få den att må bättre.

Jag höll ju som sagt superstrikt på min glutenfria kost men efter en resa till Italien i höstas (där jag CHOCKADE min stackars mage med glass, pasta och pizza varje dag) så införde jag gluten i kosten igen men i betydligt mindre doser (ja alltså förutom i Italien då då det var allt annat än mindre doser ;-). Det var semester och motivationen för glutenfri kost var inte på topp..

Såhär är det; jag mår egentligen bäst av att inte äta gluten då min mage reagerar på det MEN då jag älskar mat i alla dess former så väljer jag mina tillfällen istället. När jag lagar pasta här hemma så väljer jag alltid en glutenfri (Barillas då den inte innehåller tillsatser som många andra glutenfria sorter). När jag steker pannkakor så är de alltid glutenfria och ibland när jag bakar så är det glutenfritt (men det kan lika gärna vara ett dinkelbröd jag bakar och mao innehåller gluten).

Det finns oändligt med studier om gluten och att vi bör utesluta det ur vår kost. Sen skrivs det ju lika mycket om att vi absolut inte ska utesluta det. Jag väljer att göra min egen tolkning och känna efter själv huruvida jag ska äta gluten eller ej. Jag tror att de vanligaste orsakerna till att man är känslig mot gluten och tycker sig reagera på det är dels att vi överkonsumerar det och dels att många av våra mjölsorter är så behandlade som de är.

Det är viktigt; mycket viktigt att man inte lyssnar på allt man hör. Överallt finns information; tidningar, internet man lyssnar på vänner och bekanta som talar om de senaste koströnen. Det är en djungel minst sagt men våra kroppar är olika, vi reagerar olika, vi mår olika! Magarna är lite som vårt DNA; olika. Vad jag mår bra av att äta och dricka kan en annan må dåligt av och tvärtom.

Jag poängterar återigen; LYSSNA PÅ ERA KROPPAR för de talar till oss. Lär känna din kropp så kommer den att tala om för dig EXAKT vad den mår bra och dåligt av och utifrån det kan du göra dina val.

Pannkakorna jag gör varierar lite beroende på vad jag har hemma men jag kan säga såhär; de går hem hos ALLA; vuxna som kräsna barn 🙂

Här kommer receptet på ett ungefär då jag höftar varje gång jag gör de.

4 ägg

6 dl havremjölk/rismjölk

2.5 dl glutenfritt mjöl. Jag brukar blanda olika mjölsorter som jag har hemma men ex Durramjöl, fullkornsrismjöl, Teffmjöl och kokosmjöl

1/2 tsk salt

1/2 tsk vaniljpulver

1-2 msk Fiberhusk (ett glutenfritt fiber som binder samman smeten även med mindre mjölmängd).

Låt smeten stå i minst 10 min då fiberhusket sväller i vätska. Vispa samman, stek och servera med ex bär (eller rårörda bär) och grädde.

Dessa pannkakor håller man sig mätt på mycket längre än vanliga pannkakor gjorda på vetemjöl.  Fiberhusket är ju som sagt fibrer som ökar mättnaden och fyller ut magen. Då jag har många ägg i innehåller pannkakorna mer protein. De mjölsorter jag valt är mer fiberrika och tas inte upp lika snabbt i kroppen som vanligt vetemjöl.

Mat för mig ÄR och SKA vara en njutning och förbud passar inte mig alls (ni kommer att få höra mer om varför i inlägg här på bloggen framöver). Det finns liksom inga rätt eller fel men om jag med mitt synsätt på mat och träning kan inspirera fler att hitta en sund balans så är en stor del av denna bloggs syfte nått.

Namaste Aloha,

Alin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: