Österrikisk afton och om att njuta mer av maten.

mat wienerschnitzel pt saltsjobaden peronlig tranare stockholm

Aldrig har det sålts fler kokböcker än nu och aldrig tidigare har det funnits lika många matprogram på tv som nu. ÄNDÅ ägnar vi mindre tid åt matlagning än någonsin förr; närmare bestämt 10 minuter per hushåll per dag. 10 minuter!! Det är sorgligt tycker jag och det är dags för en förändring.

När jag växte upp samlades vi varje middag kring matbordet. Vi tände ljus, åt hemlagad ”riktig” mat (lagad från grunden) och vi umgicks och pratade.

Snabbmat existerade inte, lördagsgodis fick vi köpa för vår 10-kronors ”godispeng och förtärdes endast lördagar, kakor och sötsaker fanns inte i vårt skafferi. Glass fick vi köpa från glassbilen ungefär 3 gånger under vår uppväxt (som jag minns det). Var det synd om oss barn? Blev socker istället ett lockande förbud? Svar; nej! Jag tackar än idag mina föräldrar att de lagade mat åt oss; riktig mat, att vi spenderade tid tillsammans under måltiderna, att de engagerade oss i matlagningen och att de inte gjorde någon stor grej av att vi inte fick äta för mycket sötsaker. Det var just det; att de inte gjorde någon big deal av att vi inte hade sockrade flingor eller godis, chips och läsk hemma. Det var bara så och inget vi ifrågasatte och det var det som var något av det bästa de gjorde.

I min familj nu har vi skapat samma rutiner; att måltiderna har blivit vår samlingspunkt. Middagen är den stunden på dagen då vi samlas, äter och talar om saker.

För mig är det oerhört viktigt att mat ska vara en njutning. Mat är för mig en upplevelse jag vill njuta av med alla sinnen. Mat är också det vi spenderar mest pengar på i min familj; god mat och härliga restaurangbesök :-).

wienerschnitzel pt mat Image-1

Jag vill få fler att kunna släppa ångesten kring mat och se det som en njutning mer än bukfylla och ett ”nödvändigt ont”. Att leva hälsosamt är för mig att hitta en balans i livet, och med det också kunna njuta mer av mat som för många i världen är en bristvara. vad sysslar vi med egentligen? Vissa svälter i världen och vi funderar över om vi ska köpa Keso eller Mini Keso för att den innehåller mindre kalorier.

Igår samlades familjen hemma hos pappa och hans tjej Marie och åt. De hade gjort det så fint; vacker dukning, små smarriga munsbitar till förrätt och god dricka. Pappa är Österrikare och igår bjöd han på sin paradrätt; Wienerschnitzel med Gurkensalat och potatissallad med Apfelstrudel till dessert. Mums! Dessa stunder är ren livsnjutning för mig…

apfelstrudel pt stockholm kostrad

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: