Kvinnor, förebilder och kroppsideal

Detta inlägg riktar jag främst till kvinnor… (men självklart är ni män välkomna att läsa också ☺️).


Jag funderar kring kroppsideal.. och om det ens finns några sådana… Genom tiderna har kvinnokroppens ideal ändrats; från att ”man skulle” vara kurvig till en tid då ”att vara smal” var det nya idealet.. till att många kvinnor ville se vältränade ut. Under 90-talet såg man de anorektiskt smala modellerna på catwalken vilket i mångas ögon ansågs osunt.. och så nu; vad jag mer och mer ser i tidningar och sociala medier; unga kvinnor/kvinnor med 70+ kilos övervikt som jobbar som influencers. I mina ögon (och nu kommer jag nog trigga en del ) är det precis lika osunt som att vara trådsmala. För mig är det inte att framstå som en förebild att ha en uppenbarligen kraftig övervikt och sen stolt visa upp sin kropp i bikini och säga att man älskar sin kropp”. Att vara anorektiskt smal är inte hälsosamt, att träna maniskt för att sedan visa upp sin vältränade kropp är inte hälsosamt men precis lika ohälsosamt är det att bära på kraftig övervikt…


Majoriteten av de jag hjälper dvs mina kunder är kvinnor. Och majoriteten har något slags kroppskomplex.. jag var ju där själv i många år och vet exakt känslan… känslan av att oavsett hur min kropp såg ut eller form på den så var jag aldrig nöjd. Jag föraktade min kropp men i själva verket har jag nu i efterhand förstått att det var ju mig själv jag inte tyckte om.


Nu är alla som läser detta inte mammor men jag vill i detta inlägg även poängtera HUR mycket vi mammor påverkar våra barn i just detta med kroppen/kroppskärlek eller förakt. Om våra barn hör oss mammor vara missnöjda, se oss kolla missnöjt i spegeln, höra oss prata om dieter hit och dit eller kilon upp och ner.. Hur tror ni att de påverkas? Inte positivt i alla fall om du frågar mig.


Jag finner en sorg i att så många kvinnor jag talar med, möter eller läser om är missnöjda med sina kroppar eller känner förakt rent ut av. Jag försöker gång på gång att förmedla att vägen till att tycka om din kropp går genom att först tycka om ditt inre. Det kommer aldrig att spela någon roll hur mycket du tränar eller hur många dieter du går på eller hur många kilo för mycket eller för lite du bär på om du inte tycker om dig själv.


Jag tycker inte det handlar om att våra kroppar ska se ut på ett speciellt sätt utan om att vi mår fysiskt, emotionellt och själsligt bra och att det är DÄR vi ska lägga fokus ❣️

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: