Morning smoothie

smoothie friends of adam glutenfritt chiafron

Frukost är det viktigaste målet på dagen.. Ja absolut, men en del vet jag känner ingen hunger just på morgonen och har svårt att äta en rejäl frukost (yep; jag är en av dessa ;-). DÅ plockar jag fram lite av vad jag haver i skafferiet och mixar ihop en smoothie som jag smaksätter efter vad jag är sugen på. Just nu är jag inne i en period där min kropp skriker efter surt och har citron i smoothien varje morgon. I den här som syns på bilden har jag:

 • 2.5 dl Ris/Kokosmjölk (osötad och finns på hälsokost)
 • 2 msk glutenfria havregryn (kvar från den perioden då jag uteslöt gluten helt. Återkommer om detta senare i bloggen)
 • 2 msk Jordgubbspulver (frystorkade jordgubbar från Rawpowder)
 • 1-2 msk Pumpakärnor (Ekologiska från Kung Markatta)
 • 1 msk Ekologiska Chiafrön
 • 1 Liten fryst banan
 • Pressad citron efter smak
 • 10 Droppar Holistic D-vitamin (blir ca 5000ie)

Jag tycker det är viktigt att vi vet varför vi stoppar i oss saker och vad det gör med kroppen så en kort summering av mina val av ingredienser (ja fast det ska ju va gott också om ni frågar mig 😉 :

 • Ris/Kokosmjölken är ju osötad men oerhört god och får en naturlig sötma av kokos och riset.
 • Chiafrön innehåller mkt Omega 3 fettsyror vilket är bra för immunförsvar och slemhinnor bla. Dessutom innehåller det mycket protein som ger mättnad och är kroppens byggstenar. Mycket vitaminer och mineraler dessutom. Ett riktigt superfrö m.a.o.
 • Den frysta bananen är ett knep för att få smoothien krämig som en milkshake och ger sötma. Innehåller kalium också.
 • Pumpakärnorna hade jag i för proteinet (som ett alternativ till det animaliska proteinet vassle).
 • Havreflingorna har jag i ibland när jag vill ha en matigare smoothie.
 • Jordgubbspulvret ger en supergod somrig smak. Då det är frystorkat finns näringen fortfarande kvar från bären och jordgubbar är ju också väldigt C-vitamin rika som är bra för immunförsvaret.
 • Citron… C-vitamin och bara sååå gott med lite syrligt för att bryta mot sötman.
 • D-vitamin behöver alla vi nordbor och nu på vintern är behovet ännu större. Jag tar ca 5000ie nu på vintern men är ni osäkra på hur mycket ni behöver så kan man göra tester hos läkaren för att se hur D-vitaminnivåerna ligger till. D-vitamin bildas i huden när solen lyser på den men då vi lever i ett mörker en stor del av året här uppe i Norden så får vi inte tillräckligt av det. D-vitamin är viktigt för bla immunförsvar, Ja man kan kort säga att D-vitamin är avgörande för hälsan och det forskas mer och mer om denna fettlösliga vitamin (fettlösliga vitaminer tas med mat).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: