Ska vi låta skärmarna ta över vårt samhälle?


Alltför ofta går jag förbi parken och ser föräldrar djupt insjukna i sina mobiler. Barnen försöker söka kontakt; ”pappa, pappa” eller ”mamma, mamma”; titta vad jag kan, varav de bemöts med ett ”mm:ande” utan att föräldern i fråga ens lyfter blicken från sin telefon… 
Barn behöver bli sedda och hörda och jo: de märker visst när de vuxna ”låtsas lyssna” för att de hellre vill kolla senaste inlägget på instagram. 
Du som förälder är en förebild för ditt barn och det är vi vuxna som ska visa barnen vägen framåt… 
Det finns inget som heter ”ja men så ser samhället ut nu, allt ska va digitaliserat”. Nej; för det är ju vi som skapar detta; vi vuxna..
Hur ska kommande generationer lära sig interagera med varandra, lära sig vara en god vän, värna om varandra, djuren och moder jord om allt kretsar kring skärmar?! 
Så som samhället ser ut idag kommer vi längre och längre ifrån varandra, ensamheten är större än någonsin, människor mår sämre och sämre och vi blir helt frånkopplade från naturen och vet knappt längre hur vi ska umgås utan skärmarna… 
Samtidigt ifrågasätts det varför fler och fler diagnostiseras?! Barn blir understimulerade av all skärmtid! Barn behöver leka, använda fantasin, vara ute i naturen. Barn behöver ha närvarande föräldrar och då menar jag inte bara fysiskt närvarande. Barn behöver socialisera med varandra OCH ja; barn behöver även att någon visar de gränser och inte bara ”slänger till de en iPad”. Utan detta undrar jag vart detta samhälle ska sluta…?! 
Jag är själv mamma till en underbar liten flicka❤️. Lilla Holly.. hon är snart 7 månader och när jag är med henne lägger jag undan min telefon. Jag ser in i hennes ögon, vi skrattar ihop, busar och myser. Jag är egen företagare och får dagligen många mail och samtal men när jag är med Holly är det HON som är mitt fokus. Och när jag jobbar är det jobbet jag fokuserar på. 
Jag kommer att lära henne hur man är en god medmänniska, hur man värnar om djur och natur… jag kommer ta med henne ut i skogen för att bygga koja när hon blir äldre. Vi kommer att tala om känslor och vikten av att våga visa de och tala om de… Jag kommer att ge henne all den trygghet hon behöver och se henne för den unika individ hon är. Jag kommer att stå upp för henne när och om det behövs och främst av allt kommer jag att SE och LYSSNA på hela henne ❤️❣️.
Så till er alla vuxna; lägg bort skärmarna när du inte absolut behöver de. SE varandra och era barn. Och till skolsystemet säger jag; minimera skärmtiden för barnen!!! 

Det är ju vi som skapar vår framtid och om ingen förändring kring detta ”skrämmande fenomen” görs så undrar jag vart samhället ska sluta… 

2 kommentarer på “Ska vi låta skärmarna ta över vårt samhälle?

  1. Bra skrivet ,ser det jag med när man är ute eller kollar ut när en vuxen går med mobil o barnen går framför eller efter 💚 Så trevligt det du skriver 🙏🏼

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: