Kroppar, dieter och att vara en förebild för barnen ❤️

Själv med hundarna och barnen hela helgen… och vi bestämde oss för att ”lyxa till det”… helgens meny är ungefär: McDonalds till frukost igår, sushi till middag och McDonalds till middag idag (och så lite annan mat och snacks där emellan såklart)… åh och just det; lite glass och annat gott på det också. Är det ”fest” så är det ”fest” 😋🍟🍔🌭🍤🍣🍱🍿🍫🍬🍭🍨🍧🍡🧁… 

Igår morse så säger Holly; ”mamma, man får tjock rumpa av McDonalds”… Jag höll på att baxna av chock av hennes ord och frågar henne var hon hört det varpå hon säger: ” X sa det”…(  vi kan kalla personen i fråga X som är en ”ytlig bekant” till oss). 

Jag försökte att hålla god min och rädda upp situationen genom att säga: X vet inte vad han pratar om. Och OM man nu SKULLE få stor rumpa av McDonalds så vad gör väl det. ”Holly, alla ser vi olika ut. Vissa har stor rumpa, andra mindre. Vissa små bröst andra större, vissa är korta, andra är långa, vissa är runda och andra mindre. Alla ser olika ut men alla är precis lika fina!!! Hon instämmer och säger; ”ja alla är lika fina oavsett hur man ser ut”…

Att någon vuxen tar sig friheten att säga till min dotter att hon kan få stor rumpa av McDonalds gör mig upprörd och driver mig till att skriva detta inlägg… Jag blev inte arg på X för jag inser att han inte förstår bättre men däremot kanske jag kan få andra vuxna människor som läser detta att tänka sig för innan de säger sådana saker.

Barn är som svampar och tar till sig av allt… de gör som vi gör och vi behöver visa de ungefär det jag skrev ovan: att alla är unika som de är. 

Många av mina kunder har lidit av ätstörningar (inklusive jag själv som ni vet) och vi har ett stooort ansvar som vuxna att vägleda barnen rätt…

Jag förstår att många inte tänker säg för med vad de säger eller visar barnen men om du som mamma exempelvis själv håller på med dieter; äter bara nyttigt och också säger till ditt barn att man ska minsann äta nyttigt eller berättar hur många kilon du ska gå ner eller om du som morfar, farfar, pappa eller dylikt säger saker som att man kan få tjock rumpa av McDonalds eller att man inte ska äta för många bullar för då blir man tjock så kan detta ge barnet en skev kroppsbild och i värsta fall sätta djupa spår. Nu pratar jag inte om att Holly kommer att få sår av de orden igår (däremot pratade hon om det resten av dagen) men jag vill med detta inlägg dela HUR viktigt det är med vad vi visar våra barn…

Jag vill som mamma visa Holly att vi alla är unika precis som vi är… att hon ska älska sin kropp och sig själv… att man kan äta allt i måttliga mängder.. Jag lär henne att äta med alla sinnen och att njuta oavsett om det är av sushin, glassen, oliverna eller de goda mandlarna vi ibland köper… Jag vill att hon ska förstå att vi alltid kommer att älska henne villkorslöst oavsett och att hon är helt fantastisk och underbar precis som hon är ❤️.

Det är så sorgligt många kvinnor (främst) som antingen lider av någon slags ätstörning, har en negativ kroppsbild och kroppsuppfattning, som känner ett starkt självförakt och i många fall även ett kroppshat. Så många jag pratar med som år efter år känner ångest inför sommaren och att behöva visa upp sig på stranden när de helst bara vill ”gömma sig i vassen”. Vad jag lärt mig genom åren som livscoach (och genom min egna livserfarenhet) så är lösningen på ”problemet” inte att ”gömma sig i vassen eller prova 10 olika dieter eller spjälka sig eller att ha som mål att gå ner 20 kg.. nej… vägen till ”lösningen” är att lära sig att tycka om sig själv inifrån och ut.. och att stärka sig själv inifrån och ut. De tre ”magiska termerna” som jag jobbar med med mina kunder; SELF LOVE, SELF ACCEPTANCE, SELF WORTH ❤️❤️❤️.

Det är dags för oss kvinnor att gå en annan väg nu… vägen till att lära oss älska oss själva och våra kroppar så som vi är.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: