Hemgjort Björkschampo

Som det ser ut innan du silar det. Skummet kommer av björklövens naturliga saponiner

Björk… det vackraste träd jag vet MEN också ett träd fullproppat med naturliga nyttigheter för kropp och själ. För några år sedan delade jag ett inlägg om Superdupernyttiga Chaga eller sprängticka som det också kallas (finns att läsa om här på bloggen i tidigare inlägg) men idag ska jag dela ett recept på Björkschampo.

Jag älskar naturen av många olika anledningar… den är vacker, stärkande, lugnande, läkande… ja för att bara nämna några. Sen tycker jag det är hur häftigt som helst att man kan gå ut och skörda hur mycket som helst och både äta men också att göra hud/hårvård av. Inga kemikalier, billigt, närande på alla vis och snacka om närproducerat…

Björkblad innehåller saponiner; ett . rengörande ämne dvs ”naturlig tvål”

RECEPT

2 nävar björkblad

Ca 5 dl vatten

Glasburk eller flaska att förvara i

Sil att sila bort bladen med

Plocka björklöv (helst före midsommar då löven innehåller som högst halt saponiner då vilket gör det till ett ”bättre” schampo) men det går också bra att använda torkade blad. Ett tips är att ge dig ut så tidigt på säsongen som möjligt och sedan torka bladen att sedan använda året om.

Grovhacka bladen och lägg i en stor glasburk (glasflaska funkar också men jag tycker burk är lättare.) Häll på varmt vatten (så varmt så du inte bränner dig) och låt stå i minst 30 min. Skaka om ordentligt så du ser det löddrar. Sila sedan bort bladen och häll upp på flaska eller burk med tättslutande lock. Går att förvara i kylskåp i ca 1 v.

Tips för hur du använder det när du väl ska tvätta håret. Häll vattnet i torrt hår och medan du håller så masserar du in björkvattnet i hårbotten och håret. Skölj ur med varligt vatten och upprepa proceduren.

Ja precis så få ingredienser är det…. Busenkelt och håret blir sååå härligt av det; tovfritt, glansigt och luktar riktig sommar. Är ditt hår vant vid att använda ”vanligt” butiksschampo så kan det dröja några tvättar innan det känns bra att använda något såhär rent. Tänk typ en ”avgiftning” för håret då ”vanligt” schampo innehåller mycket kemikalier.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.