Kära mammor-vi behöver vila också 🙌🏻

Vi bär våra barn i magen i ca 9 månader.. vilket bara det är en stark påfrestning för kroppen. Vi ska skapa/”baka” ett barn på 9 månader vilket ju är ett mirakel i sig men som sagt; fysiskt och för vissa även psykiskt påfrestande.. sen är det dags för förlossning. Vare sig det är via kejsarsnitt eller vaginalt så är även detta en enorm påfrestning för oss. För en del är det mer smärtsamt än andra. I mitt fall tog det 45 h från första värken för att sedan tappa 2 liter blod och behöva åka in på akut operation (för att sedan behöva operera mig igen efter 6 månader). Ja min kropp var trött och behövde mycket vila..

Oavsett hur din graviditet var eller hur förlossningen gick så ÄR det de facto en oerhörd påfrestning för oss… för våra kroppar. Vilket leder till min poäng med detta inlägg… vi behöver VILA också.

Jag har själv tränat och presterat större delen av mitt liv och detta handlar inte om huruvida man ska träna och ”prestera” eller ej… nej det handlar om att jag alltför ofta läser om eller ser mammor som inte ger sig själva detta. Den livsnödvändiga vilan. Det tränas in så nära inpå förlossning man kan komma.. sen dröjer det inte länge efter förlossning innan man ska ”hitta tillbaka till” sin kropp igen. Jag dömer ingen i detta utan vill med detta inlägg okej:a eller rentav uppmuntra fler mammor att ge sig själva en paus.

Under din graviditet; sov och vila så mycket du kan för du kommer att behöva det.

.. När ditt barn sen kommit och din bebis sover; vila.. Ta lugna dagar utan en massa ärenden eller kaffe på stan (inte bara för din egen skull utan för din bebis skull också). Skit i fokuset ”att komma tillbaka till din kropp”.. låt det få ta sin tid…

OCH… du kan ha intentioner hur du vill vara som mamma och hur du vill ha det med ditt barn men vi får inte glömma att alla barn är olika, har olika behov. Även om du har intentioner så kanske det ändå inte blir exakt som du vill, eller önskar.. eller som ”andra” har det. Och det är ok! Det finns inget som heter en ”perfekt” mammaroll… Ibland blir det som vi vill och ibland inte. Det viktigaste av allt och det jag tror att varje barn önskar sig är ändå kärlek, trygghet, lugn och närvarande föräldrar❤️.

En kommentar på “Kära mammor-vi behöver vila också 🙌🏻

  1. Min första förlossning tog 48 timmar och jag förlorade 1,8l blod,så där vet jag hur det är.Min 5e förlossning där föddes min dotter med ena foten först,så en sätesförlossning.Vila var inte att tänka på när jag hade flera barn hemma,men så jag hade behövt det.Jag var så trött.Och min sista tös opererade sitt hjärta vid 7,5 mån.Och sedan visade det sig att hon var utvecklingsstörd/funktionshindrad med autism,men en helt underbar flicka som är 23 år idag.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: