IBS och tips för en problemfri mage!

glutenfritt ibs magproblem stressfritt meditation

Fler och fler lider av magproblem där en av de vanligare diagnoserna är IBS (Irritable Bowel Syndrome). Jag har själv lidit av magproblem sedan jag var liten och reagerat på många olika livsmedel. För ett par år sedan gick jag till läkaren för att ta glutentest samt att se vad felet kunde vara. Läkaren mer eller mindre hånade mig och sa att; ”det nog är psykosomatiskt”. Hon trodde alltså att jag hittade på att jag led av kroniska magbesvär.

Det var först när jag själv började ”laborera” och prova mig fram som jag började läka min mage. Detta var under min tid då jag jobbade på Lifeland; en hälsokostbutik i Stockholm. Jag var beredd på att prova mer eller mindre allt för att slippa mina magproblem. Mina symptom då var; nästan kroniskt svullen mage, illamående ofta efter att jag ätit och magknip ibland.

Innan jag fortsätter att dela mina tips och råd för att läka magen så vill jag passa på att säga att detta funkade för mig men det är ingen garanti för att det funkar för alla..

Glutenfri kost; jag uteslöt all typ av gluten från min kost. Gluten finns i mycket mer än man tror; soja, havre en del såser etc. I ett halvår höll jag superstrikt på att utesluta gluten och blev mer och mer motiverad ju bättre jag mådde. I höstas åkte vi till Italien och då slarvade jag och införde lite gluten igen. Det finns hur mycket som helst att läsa om gluten numera och fler och fler utesluter det. Varför så många nuförtiden är känsliga för gluten är för att våra sädesslag de senaste åren har blivit mer och mer behandlade samt att vi överkonsumerar detta ämne.

Försiktigt med fibrer. Det här kan förvilla många då vi överallt läser om hur bra det är med fibrer. Till viss del stämmer det MEN fibrer är inte för alla och det är inte något för mig i för stora mängder. Jag föredrar att ånga eller koka grönsaker då det är mer lättsmält.

Sockerfritt. Socker kan bilda svamp i kroppen och svamp jäser och skapar även det en svullen mage. I mitt fall uteslöt jag all typ av socker i 2 veckor och tog under tiden också Mucan Spag (droppar från hälsokost som tar död på svampen). Jag var inte motiverad att utesluta ”allt” på en gång så därav sockerfritt i endast 2 v.

Probiotika. jag hade under en längre tid ätit penicillin vilket dödar de goda bakterierna och ökar de ”dumma” i magen. För att återställa tarmfloran så åt jag Innate’s probiotika (och gör fortfarande). Probiotika finns i flera olika märken och styrkor så Du får prova dig fram. Dock rekommenderar jag att Du går till en kunnig hälsokost där det finns fler och, som jag anser, bättre märken än apoteket.

Glutamin. HURRAY för glutamin!! L-glutamin som det heter, är en aminosyra och den aminosyran som återfinns mest av i musklerna. Glutamin äter många som tränar men jag vill slå ett slag för det för alla er som har magproblem. Jag åt 6 små skopor per dag (2 skopor 3 ggr per dag) under en längre tid och det hjälpte mig enormt. Dosen måste man prova sig fram till då vissa blir hårda i magen av det. Denna aminosyra hjälper till att läka tarmslemhinnorna och vid magproblem är det oftast dessa som är ur funktion. Glutamin är även bra mot sug och kan tas mellan målen i ett glas vatten.

Uteslut/minska på gasbildande mat. Var försiktig med all typ av gasbildande mat såsom lök, vitlök, kål, baljväxter (linser, bönor etc). I mitt fall reagerar jag väldigt starkt på dessa och undviker helst.

Hårdsmält mat. Frukt speciellt äpplen är hårdsmält och det undviker jag mer eller mindre helt. Ägg är även det hårdsmält och det äter jag endast ibland. Rött kött äter jag för att jag tycker det är gott men mindre av denna råvara nu än tidigare. Med hårdsmält mat menas mat som är svår för magen och tarmarna att bryta ner.

Drick vatten mellan måltiderna och helst inte till. Jag föredrar ljummet eller varmt vatten då det är ”snällare” mot kroppen.

Ät regelbundet; hellre flera mindre portioner än få stora!

Tugga maten och ät långsamt.

Sist men inte minst; MINIMERA STRESS!! HÄR har vi en av de vanligaste orsakerna till våra problemmagar även sk: stressmagar. Hitta ditt sätt att minska stressen i vardagen kanske med hjälp av; meditation, andningsövningar, vistas i naturen.. Mycket av våra känslor sätter sig i våra magar så är du orolig eller stressad så kan även det skapa en obalans i magen.

Hur jag lever idag? Då jag är så matglad och inte har 100% motivation nu att utesluta så mycket ur min kost så äter jag allt men i måttliga mängder. Att utesluta gluten i ett halvår (i kombination med allt annat) hjälpte min mage att läka och idag mår den betydligt bättre än tidigare. Du som väljer att utesluta gluten och socker helt kommer definitivt att snabbare nå resultat men som sagt; just nu är jag inte motiverad att hålla en superstrikt kost även om jag självklart känner skillnad på magen när jag väl håller kosten.

Detta inlägg skulle kunna bli huuur långt som helst men jag väljer att avsluta där så får ni istället maila mig med era frågor.

Hoppas ni blivit hjälpta. Om Du inte är beredd på att göra allt på en gång så prova dig fram med mina tips och ha tålamod 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.